La 6 decembrie 2023, la Chișinău s-a desfășurat Moldova Trade Resilience Forum 2023, organizat de PNUD cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a RM.
Moldova Trade Resilience Forum 2023 este la cea de a 3-a ediție și este cel mai mare eveniment de promovare a comerțului internațional din Republica Moldova. Evenimentul reprezintă o platformă de dialog incluziv, care reunește împreună sectorul guvernamental, mediul de afaceri, parteneri de dezvoltare, societatea civilă și mediul academic.
Moldova Trade Resilience Forum 2023 s-a desfășurat în format hibrid (offline si online) unde au participat experți internaționali, antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale, societății civile, mediului academic și partenerilor de dezvoltare și a reunit peste 170 de participanți.
Sergiu Harea, președintele CCI a RM, s-a adresat participanților Forumului și a exprimat mulțumire Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru contribuția substanțială la sporirea competitivității exportatorilor din țară.
“Suntem bucuroși că CCI a RM este partenerul Moldova Trade Resilience Forum 2023, în cadrul căruia se vor dezbate subiecte actuale legate de comerțul exterior. Discuțiile dar și întâlnirile B2B la care participă peste 170 de companii autohtone cu siguranța vor ajuta producătorilor să-și promoveze producția pe piața externă și atragerea investițiilor. Promovarea exporturilor este domeniul principal pentru economia națională și CCI va continua să susțină toate inițiativele care facilitează comerțul internațional și reduc bariere vin să reducă bariere în calea comerțului internațional” a subliniat președintele CCI a RM.
În discursul său Dl Harea s-a referit la rezultatele celui mai amplu Sondaj de Afaceri realizat de CCI a RM și Centrul de Comerț Internațional din Geneva (ITC) în cadrul căruia au fost intervievați peste 700 de companii, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul unei conferințe cu participarea businessului și autorităților statului.
În cadrul studiului respectiv au fost abordate bariere cu care se confruntă exportatorii și importatorii de bunuri printre care formalități la frontieră, proceduri complicate de obținere a actelor permisive, procedurile de control, acces la informații relevante pentru business, și alte formalități care îngreunează comerțul transfrontalier.
Prin urmare, este important ca aceste bariere în calea comerțului să fie eliminate pentru a ajuta Moldova să își atingă întregul potențial de export, a reiterat Sergiu Harea.