Un nou Program Național de dezvoltare industrială pentru 2024 – 2028

viber_image_2024-04-18_10-40-52-175

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) salută aprobarea Programului Național de dezvoltare industrială pentru 2024 – 2028 în cadrul ședinței Guvernului din 17 aprilie 2024, menit să asigure un proces continuu de sporire a competitivități acestui sector.

Documentul prevede viziunea strategică și direcțiile cheie pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare din Republica Moldova pe termen mediu.

Principalele sectoare vizate în Program sunt: industria electronică, chimică și farmaceutică, componentele auto, industria textilă, materialele de construcție și industria alimentară.

CCI a RM a prezentat mai multe propuneri pentru îmbunătățirea proiectului Programului printre care:

  • Resetarea priorităților tematice astfel încât politica națională industrială să pună accent pe creșterea competitivității producătorilor naționali/locali;
  • Argumentarea selectării celor șase priorități sectoriale și valorificarea strategiilor de specializare inteligentă, în contextul eforturilor de transformare a modelului de dezvoltare economică a Republicii Moldova în baza inovațiilor, noilor tehnologii și investiții;
  • Identificarea unor nișe noi sau integrarea noilor tehnologii în cadrul industriilor tradiționale și exploatarea potențialului „inteligent” al acestora;
  • Reflectarea în program a rolului învățământului profesional tehnic ca un element importat pentru asigurarea angajatorilor cu forță de muncă bine calificată cartografierea potențialului de clusterizare industrială în Republica Moldova;
  • Includerea în Program a Registrului membrilor CCI a RM ca instrument foarte util și eficient în vederea identificării producătorilor, evaluării potențialului de producere etc.

În cadrul ședinței de Guvern, Președintele CCI a RM, Sergiu HAREA a salutat acest program, menționând că lipsa unei strategii pe parcursul ultimilor 5 ani a fost un impediment major pentru investiții în RM și aici necesită suportul Statului.

„Modificările la legislație care sunt propuse în acest program sunt importante pentru cei peste 350 de membri a CCI a RM din domeniul industriei, cât și pentru cei care doresc să investească în Republica Moldova. Noi ca instituție camerală, ne vom implica activ în implementarea acestui program, pentru că este important pentru noi, să creștem productivitatea muncii în industrie și valoarea adăugată la economia națională, a subliniat Sergiu HAREA. 

CCI a RM va organiza în viitorul apropiat  un dialog deschis cu MDED și mediul de afaceri din sectorul industrial pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale pentru a discuta toate măsurile incluse în Program și aspecte practice de implementare.

viber_image_2024-04-18_10-40-40-684

Distribuie acest articol: