În perioada mai-august 2024, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară, au demarat procedura de verificare a conformității unităților economice implicate în sistemul dual.
Conform Legii nr. 110/2022, CCI a RM se angajează să sprijine și să monitorizeze activitățile legate de învățământul dual. Astfel, comisiile desemnate au evaluat peste 90 de unități economice din Chișinău, Cahul, Bălți, Hîncești, Găgăuzia, Orhei, Edinet, etc., conform Hotărârii Guvernului nr. 97/2023 și Metodologiei de verificare a conformități.
Printre criteriile esențiale pentru conformitatea unităților economice în cadrul învățământului dual se numără: deținerea de spații și asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru instruirea practică a elevilor; asigurarea cu personalul necesar pentru realizarea învățământului dual; exercitarea atribuțiilor prevăzute în legislație în procesul de realizare a învățământului dual.
Suntem recunoscători companiilor care promovează învățământul dual, și oferă tinerilor condiții optime de dezvoltare profesională, dar și contribuie la creșterea economiei Republicii Moldova.
CCI a RM susține importanța învățământului dual și își manifestă disponibilitatea să ofere suportul necesar tuturor actorilor implicați în proces.
Notă: Învăţământul dual reprezintă o formă alternativă a învăţământului profesional tehnic. Aproximativ 30% din studii se desfăşoară în sălile de curs, iar 70 %, în practică, la agenții economici. În Republica Moldova sunt cca 30 de instituţii de învățământ care au implementat sistemul dual. În prezent, peste 140 de companii din Republica Moldova implementează învățământul dual, în care sunt instruiți peste 1 mie 700 de elevi.