Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat astăzi ședința Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual, în cadrul căreia au fost înmânate certificate de conformitate unităților economice implicate în invățământul profesional tehnic (ÎPT) dual și certificate membrilor comisiilor de constatare a conformității.
Sergiu HAREA, Președintele CCI a RM: „Evenimentul de astăzi este un bun prilej de a reitera importanța învățământului dual. Cu câteva zile în urmă am oferit certificate de finanțare pentru 22 de unități economice antrenate în sistemul dual, care vor achiziționa echipamente necesare formării profesionale a elevilor implicați în sistemul dual, în sediul antreprenorului. Acest fapt va crea oportunități semnificative de dezvoltare atât pentru tinerii care doresc să-și construiască cariere de succes în domeniul economic, acasă, cât și pentru afaceri. Acum, vom oferi certificate de conformitate pentru 36 de unități economice, care sunt deja conforme și certificate pentru 58 de membri ai Comisiei de Verificare a Conformității care au fost instruiți la „Programul de formare a membrilor Comisiilor de Constatare a Conformității”, pentru a cunoaște modul de aplicare a Metodologiei de verificare a conformității unității.
Sunt încântat că tot mai mulți antreprenori acordă o atenție deosebită calității învățământului dual. Pe parcursul ultimilor ani, sute de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Evoluția învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale. Stimați antreprenori, vă îndemn să beneficiați din plin de toate oportunitățile acestei forme de învățământ și să aplicați pentru anul de studii 2024-2025!”
Larisa ȘAVGA, Președinta Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual, din cadrul CCI a RM: „Țara noastră a avut și are frumoasa oportunitate de a prelua din experiența Germaniei și de a înregistra succese remarcabile pe dimensiunea învățământului profesional tehnic dual. Am început în anul de studiu 2014-2015 doar cu o singură instituție de învățământ, un agent economic, și 29 de elevi, actualmente, în acest sistem avem peste 30 de instutuții de învățământ, aprope 150 de unități economice și 1700 de elevi.”
Galina RUSU, Secretar de Stat Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „Astăzi participăm la un eveniment de totalizare a învățământului dual, adică un eveniment de totalizare a calității. Atunci când vorbim de conformitate, de implicarea tuturor celor care au stabilit această conformitate a unităților economice, vorbim despre calitatea la locul de muncă. Căci aceasta o avem asigurată din partea sistemului educațional. Parcursul nostru european, rezultatele noastre frumoase pe domeniul educației, zic frumoase fiindcă avem unul dintre cele mai înalte calificative pe toate segmentele, în raportul de asociere, anume în domeniul educației. Aceste rezultate se bazează inclusiv pe rezultatele obținute în învățământul dual. Aici lucrurile sunt evidente, formarea profesională este aliniată tendințelor din domeniu. Iar noi datorăm aceste rezultate tuturor actorilor care s-au implicat în proces.”
Vladimir FONARI, Managerul Componentei 4, proiectul ,,Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”: „Guvernele Germaniei și Elveției felicită partenerii care implementează învățământul dual: Ministerul Educației și Cercetării, Camera de Comerț și Industrie, agenți economici și instituțiile de învățământ profesional tehnic. Eforturile comune ne vor permite dezvoltarea atât a sistemului de educație duală, cât și a agenților economici implicați.”
În cadrul evenimentului, Elena MOVILEANU, șefa secției Învățământ Dual din cadrul CCI a prezentat rezultatele și constatările conformității unităților economice în perioada anului 2023.
Totodată, Vadim BUBULICI, manager de formare, ICS DRA Draexlmaier Automotive SRL a vorbit despre „Utilizarea canalelor social-media pentru promovarea Învățământului Dual de către agenții economici.
La eveniment au participat reprezentanți ai CCI a RM, ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale al RM; ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, reprezentanți ai unităților economice implicați în programe de ÎPT dual; precum și reprezentanții instituțiilor din ÎPT membri ai Comitetului.
Evenimentul are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Detalii:
e-mail: [email protected],
tel.: 060 65 98 40.