Propuneri pentru politica fiscală și vamală de la membrii CCI a RM

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) contribuie activ la elaborarea politicilor și a legislației în domeniile ce au impact asupra mediului de afaceri.

În acest context, a fost organizată, pe 30 septembrie 2020, ședința deschisă a Comitetelor pentru Antreprenoriat de pe lângă CCI a RM, în format de dialog online cu Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, pentru consultarea cu mediul de afaceri a proiectului măsurilor de Politică Fiscală și Vamală pentru anul 2021.

Urmare a discuțiilor din cadrul dialogului și examinării documentului plasat pentru consultații publice, mediul de afaceri a concluzionat că măsurile de politică fiscală și vamală propuse pentru anul 2021, reflectă doar parțial propunerile ce țin de susținerea activității antreprenoriale.

Prin urmare, pentru a acorda suportul necesar mediului de afaceri în special în perioada dificilă post-COVID, CCI a RM a înaintat spre considerare Ministerului Finanțelor, propunerile consolidate ale membrilor CCI a RM, ce vor avea impact direct asupra antreprenorilor, inclusiv:

  • Restabilirea cotei zero la impozitul pe venitul reinvestit din activitatea de întreprinzător, necesară pentru dezvoltarea companiei.
  • A prevedea facilități fiscale pentru antreprenorii debutanți (care au deschis afacere pentru prima oară), și anume scutirea cu 50% de plata impozitului pe venit în primii trei ani de activitate.
  • A reveni de la cota de impozitare a IMM-urilor în mărime de 4% din obiectul impunerii la 3%, în vigoare până în anul 2018.
  • A prevedea ca cheltuielile suportate de un agent economic pentru plățile de stimulare, inclusiv sub formă de adaosuri și sporuri la salariul de bază și ajutor material, aferente remunerării muncii în cadrul desfășurării activității antreprenoriale, prevăzute de un document intern sau contractul colectiv de muncă să fie deductibile în scopuri fiscale.
  • A extinde lista destinațiilor admisibile pentru efectuarea operațiunilor de filantropie și a prevedea ca deducerea donațiilor efectuate în scopuri filantropice sau de sponsorizare, să nu depășească 5% din volumul vânzărilor.
  • Revizuirea integrală a tipurilor de contravenții vamale și sancțiuni., etc.

Documentul integral poate fi accesat aiciCCI – Anexa – Propuneri pentru masurile de politica fiscala si vamala pentru anul 2021

Distribuie acest articol: